כך תשמרו על החדות המנטלית

אובדן זיכרון הקשור בגיל משפיע בדרך כלל יותר על הזיכרון הקרוב מאשר על זה הרחוק. כך, לדוגמא, אתם עשויים לשכוח את שמו של אדם אתו נפגשתם לפני מספר דקות, או חפץ שהאישה ביקשה לקנות בחנות, בעוד תוכלו לזכור בבהירות דברים שהתרחשו בשבוע שעבר או לפני שנים רבות.

למרבה המזל, ישנן דרכים למאבק באובדן הזיכרון אשר מתרחש עם ההזדקנות. צירוף של גירוי מנטלי קבוע ושמירה על בריאות פיזית עשוי לסייע לכם בשמירה על חדות מנטלית גם בגילאים מאוחרים.

טיפים לשמירה על זיכרון חד

קיימות מספר דרכים למאבק באובדן זיכרון, ביניהן:

– שמירה על מוח פעיל. אתגרו את יכולותיכם המנטליות ואת מוחכם, כיון שבכך אתם עשויים לגרות את תאי המוח ולשמור על חשיבה חדה. קריאה, כתיבה, פיתוח מיומנות חדשה או לימוד חוזר של מיומנויות ישנות, הינן דרכים לאימון המוח. תוכלו גם לגרות את מוחכם באמצעות משחקי פתרון בעיות ופאזלים. אתגרים מנטליים אלה אמורים להיות חלק קבוע משגרת חייכם.

– השתחררו מהלחץ. לחץ ממושך במשך שבועות רבים הוכח כגורם לאובדן זיכרון באמצעות שינויים כימיים במוח וגרימת נזק להיפוקמפוס, אזור במוח בו מאוחסנים הזיכרונות החדשים.

– הישארו פעילים מבחינה חברתית

קשרים עם אנשים אחרים עשויים לשפר את הביצועים המנטליים שלכם. פעילויות חברתיות מגרות לעיתים קרובות מבחינה אינטלקטואלית, ומניעות את תפקוד הזיכרון. חברים עשויים אף לספק את התמיכה הנדרשת לכם בזמני לחץ. בהתאם לכך, מחקרים העלו כי מצבי בדידות מעלים את הסיכון לאובדן זיכרון ולדמנציה.  

– פעילות גופנית

פעילות גופנית שומרת על זרימת הדם אל המוח, ומותירה את תאי המוח מוזנים כהוגן בחמצן ובחומרים מזינים.

– הימנעו מעישון ומצריכת אלכוהול מוגזמת

מעשנים הוכחו כבעלי ביצועים גרועים יותר, בהשוואה ללא מעשנים, במחקרי זיכרון ובמבחני מיומנויות חשיבה. צריכת אלכוהול מוגברת ידועה אף היא כגורמת לאובדן זיכרון.

– טראומה

טראומת ראש הינה אחד הגורמים העיקריים לאובדן זיכרון, כמו גם כגורם אפשרי לדמנציה בשלבים מאוחרים יותר בחיים. משום שכך, יש לחבוש בקביעות קסדה וציוד מגן אחר בעת ביצוע פעילויות מהירות במיוחד או בביצוע ספורט מגע.

כשאובדן הזיכרון הופך להיות רציני…

כיצד ניתן לזהות החמרה באובדן הזיכרון, כמו סימפטום של דמנציה או אלצהיימר?

להלן מספר סימני אזהרה:

– השכחה מתגברת בשיעור ניכר: כולנו שוכחים מפעם לפעם תכניות שתכננו או את מיקומם של חפצים שונים, אך אם תמצאו את עצמכם מפספסים פעילויות מתוכננות לעיתים קרובות במיוחד או מאבדים חפצים בתדירות גבוהה במיוחד, יתכן וזהו סימן לכך שעליכם להיבדק.

– קושי בביצוע פעולות שביצעתם פעמים רבות בעבר : חוסר יכולת לנהל את פנקס הצ’קים שלכם, היא דוגמא אחת לכך.

– קושי בלמידת דברים חדשים : אתם מוצאים את עצמכם מתקשים בתפיסת דברים חדשים, למרות שאתם מרגישים שזה אמור להיות קל ביותר.

– חזרה על עצמכם: חזרה על סיפור שכבר סיפרתם, חזרה על שאלות שכבר שאלתם, או חזרה על משפטים שכבר אמרתם במהלך שיחה, עשויות להיות סימן לאובדן זיכרון מתקדם.  

– בלבול : אם אתם סובלים מהתדרדרות זיכרון משמעותית, אתם עלולים למצוא את עצמכם אבודים במקום מוכר. אתם גם עשויים להניח חפצים במקומות לא מתאימים, כמו ארנק בתנור, לדוגמא, משום שאינכם מצליחים לזכור היכן מניחים אותו.

אם הנכם מוצאים את עצמכם חווים אחד מהסימפטומים הללו, עליכם לגשת לרופא המשפחה. הרופא ישאל אתכם שאלות שתבחנה באופן אובייקטיבי את זיכרונכם ואת מיומנויות החשיבה שלכם, ויבצע מבחן פיזי ובדיקות אבחון אפשריות נוספות. הרופא יוכל גם להמליץ לכם על דרכים שיסייעו לכם בשיפור תפקוד הזיכרון שלכם ובמקרה הצורך, אף יוכל לרשום לכם תרופות שידועות כמסייעות לדמנציה או לאלצהיימר.

כתוב תגובה