אנטי אייג’ינג

המונח אייג’ינג – הזדקנות, מבטא תופעה הכוללת תהליכים התפתחותיים שונים, המתרחשים בכל אורגניזם (בעלי חיים רב תאיים) ובבני האדם בפרט במהלך כל שלבי החיים. לתופעת ההזדקנות היבטים פיזיים, נפשיים ורגשיים אשר באים לידי ביטוי אצל כל אחד מאתנו באופן שונה.

תהליך ההזדקנות פוגע באיכות ובתוחלת חיינו.

המונח אנטי אייג’ינג מתייחס למגוון של אמצעי התמודדות לעיכוב תהליכי ההזדקנות. זהו תחום נרחב העוסק בחקר עיכוב ומניעת תהליך ההזדקנות, מניעת הבלאי במערכות החיים, כאמור של כלל האורגניזם, ושלנו בני האדם בפרט.

כיום, קיימת באפשרותנו לקחת אחריות על חיינו, על איכות חיינו באופן פעיל ופשוט ובכך לעכב את תהליך ההזדקנות שלנו על כל משמעויותיו.

חלק מהאמצעים לעיכוב תהליך ההזדקנות –

הקפדה על ספורט

הימנעות מעישון (אקטיבי ופאסיבי)

תזונה נכונה

צריכת ויטמינים / תוספי מזון

צריכת נוגדי חמצון

טיפולים הורמונלים

מעקב רפואי ובדיקות שגרתיות

תזונה נכונה הינו מרכיב חשוב בשמירה על מערכות החיים שלנו ובעיכוב תהליך ההזדקנות, השפעת התזונה באה לידי ביטוי החל מחיצוניותנו ועד לתהליכים פנימיים פיזיים. לתזונה שלנו חלק חשוב בכלל התפקודים של הגוף. המזון שנכנס לגופנו משאיר סימניו לטוב ולרע ולכן אנו צריכים להתייחס ביתר תשומת לב למרכיבי התזונה שלנו.

המזון שאנו אוכלים עובר תהליך עיבוד לאנרגיה, בתהליך זה הגוף מייצר חומרים שנקראים רדיקלים חופשיים. החומרים האלה “מזמנים” את תהליך ההזדקנות ואף מביאים להופעתן של מחלות מסוימות. כדי לנטרל רדיקלים חופשיים אלו, הגוף נעזר בנוגדי חימצון שמגיעים מאנזימים או ממינרלים שבמזון שאנו אוכלים, וכמובן מויטמינים.

לגבי ויטמינים – נוגדי חימצון שתורמים ומעכבים את תהליך ההזדקנות הינם –  ויטמין A, ויטמין B6, B12, ויטמין C, ויטמין E, בטא קרוטן, חומצה פולית וסלניום.

לגבי תזונה – מקור נפלא וטוב ביותר לחומרים נוגדי חימצון הם הפירות והירקות. מומלץ צריכה יומית שלהם, כמובן ניתן ומומלץ  להיעזר בתוספי מזון. החשובים ביותר הם ויטמין A , אבץ, אומגה 3 ו-6, וויטמין C.

בשנות ה 20 לחיינו הגוף מפסיק, בהדרגה, לייצר כמות מספקת של  אנזים Q10, זהו נוגד חימצון חזק מאוד שחשוב לתפקוד תקין של התאים וכמובן לעיכוב תהליך הופעת הבלאי במערכות החיים.

אנזים Q10 משפיע על החלמה של פצעים, על עיכול טוב יותר, הגנה מפני מחלות, למשל –  לב, פרקינסון ואלצהיימר. אנזים Q10 חשוב גם לחיוניות העור. מחקרים הוכיחו שהוא חודר די בקלות לתאים ומונע את התדלדלות העור וקמטים.

מקורות טובים לאנזים Q10 הם איברים פנימיים כמו לב וכבד, פולי סויה, סרדינים…

תוסף מזון המכיל נגדי חימצון הוא חומצה אלפא ליפואית (ALA). חומצה זו נמצאת בכמויות קטנות בגוף, אבל נחשבת אפילו טובה יותר מוויטמין E ו- C. היא נוגד החימצון היחיד שיכול לבטל פעילות של רדיקלים חופשיים, שמסיסים במים או שומן. אם לוקחים ויטמין C, אנזים Q10, או ויטמין E בשילוב עם חומצה אלפא ליפואית, זה אפילו עוד יותר טוב לכולם. מקור טבעי לחומצה אלפא ליפואית הם תפוחי אדמה, גזר, ברוקולי, שמרים ובשר אדום.

סלניום, נוגד חימצון נוסף, תפקידו להגן על העור מפני הזדקנות ונזקי החשיפה לשמש. חוסר בסלניום בגוף לא יוביל באופן ישיר למחלה, הוא רק יהפוך את המערכת החיסונית להרבה יותר רגישה. כשיש לנו מספיק ממנו, נהיה פחות מועדים למחלות קשורות-גיל, כמו דלקת פרקים או מחלות לב. הוא נמצא באגוזי ברזיל, אורז מלא, סלמון, צדפות, ברוקולי, שום, כבד ומוצרי חלב.

ממחקרים רבים שנעשו בנושא, הומלץ לכלול בתזונה שלנו:

על בסיס יומי פירות וירקות, דגנים מחיטה מלאה, מוצרי חלב דלי שומן, אגוזים, זרעים ושמן זית.

על בסיס שבועי ביצים, עופות, קטניות ודגים.

על בשר אדום, שומן, סוכר, עוגות, מאפים, ממתקים, לחם לבן ופסטה אפשר לוותר לגמרי. לא מדובר על דיאטה אלא על תזונה בריאה ואיכות חיים. בנוסף, מומלץ לאכול פחות ולשתות הרבה מים, לשלב בכל ארוחה מזונות מצבעים שונים (חמישה לפחות) ולעשות כל מה שצריך כדי לשפר את תהליכי העיכול, גם אם זה אומר שימוש בתוספים.

כאמור, אנו למדים ששמירה על איכות חיים טובה ומלחמה בתהליך ההזדקנות היא אפשרית ופשוטה לביצוע. עלינו לקחת אחריות על חיינו!

כתוב תגובה