טסטוסטרון – כל מה שרצית לדעת

הורמונים רבים נחשבים למשמעותיים לתפקוד האדם ולבריאותו, אך ללא כל ספק, הורמון הטסטוסטרון הינו בעל משמעות מכרעת בכל הקשור לגברים, כשבין היתר הוא תורם תרומה רבה להישגים פיזיים רבים ונחשב להורמון העיקרי בזירה הפיזית. כל יעד פיזי שתציבו לא יוכל להתגשם במלואו ללא כמות מספקת של טסטוסטרון, ולכן השימוש בטסטוסטרון כגורם חיצוני, בנוסף לטסטוסטרון המיוצר בגוף באופן טבעי, נפוץ במיוחד. עם זאת, מומלץ להבין לעומק את ההורמון ואת הדרכים למקסם את השפעתו, לפני בחירה במוצר מתוך המבחר הגדול הקיים בשוק.

מהו טסטוסטרון?
הורמון הטסטוסטרון שייך לקבוצת האנדרוגנים (הורמונים זכריים) והוא העיקרי שבהם. הטסטוסטרון אחראי במידה רבה על התפתחות האשכים ובלוטת הערמונית (הפרוסטטה) כמו גם על התפתחות רקמת שריר ועל צפיפות העצם וחוזקה. מעבר לכך, נודעת לטסטוסטרון השפעה מכרעת על הבריאות הכללית ועל הלך הרוח.

בשל היותו חלק מקבוצת ההורמונים הזכריים השייכים להורמונים הסטרואידים, גם הוא, בדומה לשאר ההורמונים הסטרואידים המופקים מכולסטרול, תורם לתהליך בניית הרקמות. עיקר ייצורו של הטסטוסטרון תלוי בהורמוני LH (luteinizing hormones) הנוצרים בבלוטת יותרת המוח הקדמית ומעודדים ייצור טסטוסטרון בעודם פועלים בשיתוף פעולה עם הורמוני FSH (follicle stimulating hormones ) הורמונים מגרי זקיקים המווסתים את ההתפתחות, הצמיחה, ההתבגרות ותהליכי הרבייה של הגוף. כדי שהורמונים אלו ישתחררו, יש לגרות תחילה את בלוטת יותרת המוח. לאחר שהורמונים אלו מופרשים גירוי האשכים מושג וכתוצאה מכך מיוצר הטסטוסטרון. הודות לכך, ניתן לומר שבלוטת יותרת המוח חשובה ליצור טסטוסטרון לא פחות מהאשכים ואם היא אינה מתפקדת בצורה מספקת, לא יתכן יצור טסטוסטרון.

מדוע אחד מתוך ארבעה גברים סובלים מרמות טסטוסטרון נמוכות?
טסטוסטרון נחשב לאחד הנושאים החמים ביותר בנושא בריאות הגבר, ולא בכדי. קודם כל, מחקרים שנערכו בשנים האחרונות הוכיחו כי מלבד ההשפעה השלילית שיש לטסטוסטרון נמוך על איכות חייו של הגבר (חשק מיני ירוד, תשישות, עצבנות, מצב רוח רע ועוד) רמות טסטוסטרון נמוכות מגבירות באופן דרסטי סיכונים בריאותיים שונים, כמו סכרת, מחלות לב, בריחת סידן, ואפילו מוות מוקדם, ואלו רק חלק מהסימפטומים האפשריים.

מעבר לכך, השכיחות של טסטוסטרון נמוך גבוהה ומצויה בקרב אחד מכל ארבעה גברים. אומנם ירידה ברמת הטסטוסטרון עם הגיל הינה נורמלית, אך לכל גיל ישנה רמת הטסטוסטרון הממוצעת. כיום גברים רבים, אפילו בשנות ה 20 וה 30 שלהם סובלים מרמות טסטוסטרון נמוכות.

קיימים גורמים רבים אשר עשויים לגרום לרמות טסטוסטרון נמוכות, ולהלן חלק מהם:

הזדקנות
כפי שהוזכר לעיל, תהליך ההזדקנות הינו הגורם העיקרי לירידה הדרגתית בייצור הטסטוסטרון הנמשכת עד שהבלוטות אינן מסוגלות עוד להפריש הורמונים בדם.

נטילת תרופות
תרופות להפחתת כולסטרול, תרופות נגד לחץ ותרופות נוספות משפיעות על הפרשת הטסטוסטרון באשכים. תרופות פשוטות ללחץ דם ולדלקות משפיעות גם הן לרעה על רמת ההפרשה של הטסטוסטרון.

אלכוהול
אלכוהול גורם לדלדול האשכים ומפחית בכך את הפרשת הטסטוסטרון. צריכת יתר של אלכוהול גורמת להפחתת כמות הזרע ולהגדלת החזה.

אכילה לא נכונה
למניעת ירידה ברמות הטסטוסטרון הימנעו מאכילת מזון המכיל כימיקלים כמו קוטלי חרקים, אל תצרכו שומני טרנס וקמח לבן הגורמים להשמנה, הוציאו מהתפריט את אוכל הג’אנק, ובחרו במזונות מלאים.

חוסר שינה
שינה משפיעה על רמות הטסטוסטרון. אם אתם סובלים ממחסור בטסטוסטרון, הקפידו על שינה מספקת.

מחסור בפעילות גופנית סדירה
חובה להקפיד על פעילות גופנית סדירה. אימונים רציניים, גם לזמן קצר, גורמים להפרשת כמות גדולה יותר של הורמונים.

תפקוד לקוי של בלוטת יותרת הכליה
תשישות של בלוטת יותרת הכליה האחראית על ייצורם של הורמונים רבים, הינה גורם עיקרי להפחתה ברמות הטסטוסטרון. תשישות של בלוטת יותרת הכליה עלולה לגרום להפרעות שינה, דיכאון עמוק, חשק מיני ירוד, שלשלולים, עצירות וקושי לעמוד בתנאי לחץ.

הפרעה גנטית
תסמונת קליינפלטר המתרחשת באחד מתוך 500 גברים, משפיעה לרעה על הפרשת הטסטוסטרון. מצב זה הינו תוצאה של כרומוזום X מיותר בגופו של הגבר.

מחסור במינרלים, בעיקר באבץ
מחסור באבץ משפיע באופן ישיר על ייצור הטסטוסטרון באשכים. אמנם מחקרים מסוימים הוכיחו כי מחסור באבץ עשוי להגביר את הפרשת הורמוני ה FSH (follicle stimulating hormones – הורמונים מגרי זקיקים המווסתים את ההתפתחות, הצמיחה, ההתבגרות ותהליכי הרבייה של הגוף) בעוד הורמון ה LH הנורמטיבי קיים, אך האפקט יהיה זהה בכל מקרה: מחסור באבץ עלול לגרום ל hypogonadism – מצב בו גברים אינם מייצרים מספיק טסטוסטרון.

אבץ קשור ליציבות הורמונלית בהקשר נוסף, כחומר מזין עיקרי החשוב לתפקוד נכון של הורמון האינסולין. מחסור באבץ בקרב גברים עלול לגרום לבעיות בסוכר בדם וברמות האינסולין, מה שעלול להשפיע על רמות הטסטוסטרון ועל איזונו עם הורמונים אחרים בגוף.

לחץ – בעבודה, בבית, בזוגיות ואפילו בכביש. לחץ משפיע ישירות על מנגנון יצור הטסטוסטרון ומחליש אותו ולכן הימנעו ממצבים אלו.

אימון יתר
אימון יתר מתאפיין בקורטיזול גבוה. היחס בין קורטיזול לטסטוסטרון הינו היחס המטבולי החשוב ביותר לגבי ספורטאים. רמות טסטוסטרון גבוהות מרמות הקורטיזול בגוף יובילו להישגי כוח ולבניית שריר. בעוד עלייה ברמות הקורטיזול מעבר לטסטוסטרון עלולה לגרום לירידה בהישגי האימונים. תנודות ניכרות באיזון בין טסטוסטרון לקורטיזול יובילו לחוסר יכולת להתאושש מאימונים ובמצב כזה יותר הורמוני לחץ יופרשו ופחות טסטוסטרון.


כיצד זה משפיע על הטסטוסטרון?

גוף האדם מייצר קורטיזול וטסטוסטרון מהורמון דהידרו-אפיאנדוסטרון (DHEA = Dehydroepiandrosterone, הורמון סטרואיד אנדוגני). כאשר הורמון ה DHEA משמש בעיקר ליצירת קורטיזול, הוא משמש פחות ליצירת טסטוסטרון.

בעת אימונים, רמות הטסטוסטרון עשויות לרדת למשך יום עד ארבעה ימים, בלי קשר לסוג האימון. כאשר רמות הקורטיזול עולות כתוצאה מאימון קשה או מלחץ כרוני, נוצר יותר SHBG – גלובולין (סוג של חלבון) הקשור בהורמוני מין אשר מפחית את הטסטוסטרון החופשי.

למעוניינים להיות בכושר, מנוחה מספקת, תזונה מתאימה לאחר האימונים והשגחה על קצב הלב הינם חיוניים ביותר ליצירת הישגים לטווח ארוך.

סימנים לאימון יתר:

כאב בשרירים ובפרקים

שרירים עייפים או לחוצים

ירידה בביצועים

שיעור פציעות גדול יותר

נדודי שינה

שינויים במצב הרוח

קצב לב מוגבר בעת מנוחה

נטייה לאלרגיה

נטייה להצטנן וללקות בשפעת בקלות יתר ביחס לעבר

חוסר יכולת להתאושש מהאימון הקודם בזמן שאתה בדרכך לאימון הבא

ירידה בגליקוגן (פחמימה המצויה בכבד ומתפרקת לגלוקוזה)

ירידה במקסימום קצב הלב (220 פחות הגיל)


טראומת ראש או טראומת בלוטת המין:

בתנאים רגילים, בלוטת יותרת המוח ממריצה את יצור הטסטוסטרון ע”י הפרשת הורמון ה LH (luteinizing hormone) והפרשת הורמון הFSH (follicle-stimulating hormone) הורמונים אלו זורמים בדם ומגרים תאים שונים באשכים לייצר טסטוסטרון וזרע בהתאמה.

טראומת ראש עלולה להשפיע על תפקוד בלוטת יותרת המח או על ההִיפּוֹתָלָמוּס (אזור במוח המפריש הורמונים רבים) בו היא ממוקמת, ובכך לגרום ליצור מופחת של הורמון ה LH או להפסקת ייצורו בכלל, ובכך להביא לירידה בייצור הטסטוסטרון. ואם נראה לכם שאפשר פשוט להחליף את התהליך הטבעי בעזרת קרם טסטוסטרון רפואי, אתם טועים, שכן החדרת טסטוסטרון לגוף משדרת לבלוטת יותרת המח שהאשכים פעילים ואז היא מפסיקה לשחרר את הורמוני הLH וה FSH, ובכך מופחת ייצור הזרע. המסקנה העולה מן הדברים היא שנטילת טסטוסטרון באופן מלאכותי עלולה לגרום לעקרות ויש לקחת נתון זה בחשבון.

אם רמות הורמון הLH נמוכות, ניתן לשקול טיפול חיצוני. חלק מהרופאים משתמשים ב HCG (Human Chorionic Gonadotropin – גונדוטרופין כוריוני אנושי) או בעברית כוריגון המשדר לבלוטת יותרת המח לשחרר הורמון LH, והורמון ה LHמשדר לתאי הליידיג (סוג תא אשכי) לייצר טסטוסטרון. ניתן להשתמש גם בתרופת הפוריות Clomid להשגת תוצאות אלו.

אם רמות ה LH גבוליות, ישנן תמציות צמחים מסוימות שהוכחו כמשפרות את הפרשת הורמון ה LH. המבטיח ביניהם הוא Tribulus terrestris – צמח פורח ממשפחת הזוגניים שהוכח במחקרים כמשפר הפרשת הורמון ה LH וכמגביר בקרב גברים את הפרשת הורמון ה GnRH- הורמון משחרר גונדוטרופין האחראי להפרשתם של הורמון הLH והורמון הFSH מבלוטת יותרת המח, כשהוא מגביר בכך את ייצור הטסטוסטרון. המינון המומלץ הינו 400 מ”ג פעמיים – שלוש ביום.

לעומת טראומת ראש, טראומה של בלוטת המין עלולה להיות בלתי הפיכה. לעיתים טיפול באמצעות HCG (Human Chorionic Gonadotropin – גונדוטרופין כוריוני אנושי) עשוי להועיל. אם לא, ישנן אופציות נוספות של שימוש בטסטוסטרון חיצוני לשיפור הכוח והבריאות, אך סביר להניח שלא ניתן יהיה לשקם את ייצור הזרע.

בבחירת תחליף טסטוסטרון, חשוב ביותר להיוועץ ברופא המתמחה בתחום.

הרעלה סביבתית מ xenoestrogens (סוג תרכובות המחקות אסטרוגן)

אגירת שומנים בבטן / עמידות לאינסולין (מצב שבו תאים אינם מסוגלים עוד להגיב לפעילות הנורמטיבית של הורמון האינסולין)

אגירת שומנים בבטן גורמת ליצור ארומטאז (aromatase) שהינו אנזים האחראי באופן עיקרי על תהליך הביוסינתזה של האסטרוגן, והופך טסטוסטרון לאסטרוגן. אסטרוגן גבוה מוביל לדלדול האשכים ולהפחתה בהפרשת הטסטוסטרון, וזו עשויה להיות הסיבה לכך שפעמים רבות לגברים בעלי רמות טסטוסטרון נמוכות יש אסטרוגן גבוה.

לעיתים גברים שבאופן עקרוני רמת הטסטוסטרון שלהם מספקת, עלולים לסבול למרות זאת מסימפטומים של טסטוסטרון נמוך וזאת בשל העובדה שיש להם אסטרוגן גבוה מדי. ובמקרים כאלה, הפתרון איננו נעוץ בנטילת טסטוסטרון באופן מידי אלא דווקא בדיאטה או בכושר שמטרתם להפחית שומנים בבטן, כשפעמים רבות הטסטוסטרון חוזר לעצמו לבדו.

מעניין כי אבץ מעכב ארומטאז (aromatase), כך שרמות אבץ אופטימליות מסייעות בוויסות רמות האסטרוגן.

אם כן, גברים עלולים לסבול מטסטוסטרון נמוך בעקבות מחסור באבץ ו/או בעקבות עמידות לאינסולין שעלולה להוביל לאגירת שומנים בבטן. לרוע המזל, טסטוסטרון נמוך עלול ליצור עמידות לאינסולין, אך זהו מעגל קסמים. התעמלות עשויה להועיל בהגברת ייצור הטסטוסטרון, אך יש לשלבה בנטילת חומרים מזינים התומכים בתפקוד האינסולין על מנת שתהיה אפקטיבית.

מחקר מעניין נערך אודות מגנזיום כתוסף תזונה. מינון של 10 מ”ג מגנזיום לכל ק”ג ממשקל הגוף ניתן לקבוצת ביקורת לא פעילה, ולקבוצה אחרת שביצעה טאי קוואן דו (אומנות לחימה קוריאנית הדומה לקראטה) במשך 90-120 דקות. קבוצה שלישית ביצעה טאי קוואן דו במשך 90-120 ללא מגנזיום.

התוצאות הוכיחו כי כל הקבוצות הגבירו את הטסטוסטרון החופשי (הטסטוסטרון המצוי בזרם הדם). נטילת מגנזיום ללא התעמלות השפיעה במידה זהה להתעמלות ללא נטילת מגנזיום. אך העלייה המשמעותית ברמות הטסטוסטרון החופשי הוצגה בקבוצה ששילבה התעמלות עם נטילת מגנזיום.

מגנזיום הינו החומר המזין החשוב ביותר להפחתת הסיכון לתסמונת מטבולית (שילוב הפרעות רפואיות שהתרחשותן יחד מגבירה את הסיכון למחלות לב, כלי דם וסוכר) אשר עלולה להוביל לירידה בטסטוסטרון.

מהם הצעדים שיש לנקוט כדי לתמוך ברמות טסטוסטרון תקינות?

בדקו את רמת הגלוקוז והאינסולין שלכם שעתיים לאחר ארוחה.

בדקו את רמת האבץ שלכם

מדדו את רמות הקורטיזול והורמון ה DHEAשלכם. (רמות קורטיזול גבוהות או רמות DHEA נמוכות עלולות להוריד את רמות הטסטוסטרון).

העריכו את רמת הלחץ בחייכם, נסו להתמודד איתה טוב יותר, ושקלו שימוש בתוספי תזונה שיעזרו לכם להתמודד עם הלחץ. (כמו רודיולה = rhodiola)

אם אתם מתאמנים יתר על המידה, הורידו את עוצמת האימונים, או לכל הפחות שנו את תדירות האימונים שלכם.

בדקו את רמת האסטרון שלכם ואת רמות הדיהידרוטסטוסטרון (מטבוליט פעיל ביולוגית של הורמון הטסטוסטרון).

הקפידו על שינה מספקת, שינה של 5 שעות הנחשבת תקינה לגברים צעירים מתבטאת ביום החמישי בירידה ברמת הטסטוסטרון ובשינויים במצב הרוח.

בדקו את רמות הורמון ה LH (הורמונים הנוצרים בבלוטת יותרת המוח הקדמית ומעודדים ייצור טסטוסטרון), במיוחד אם סבלתם מטראומה בראש או בבלוטת המין בכל שלב בעברכם, אפילו בילדותכם.

הפחיתו את החשיפה לאסטרוגנים סביבתיים.

על גברים הסובלים מרמות טסטוסטרון נמוכות לפעול לתיקון החסר בהגברת ייצור הטסטוסטרון הטבעי עד שיגיעו למיצוי כל האפשרויות.

תחליף טסטוסטרון יבוא לידי שימוש רק כאשר יש כישלון אשכים שאינו ניתן לשיקום או אם נוטל התחליף איננו מעוניין בהבאת ילדים.

זכרו: תחליפי טסטוסטרון עלולים לגרום לעקרות.


תוספי תזונה מומלצים

Relora (תרופת ארגעה טבעית) להפחתת רמות הקורטיזול ולאיזון ה DHEA

מלטונין לשיקום השינה

אבץ במינון של 50 מ”ג ביום להגברת ייצור הטסטוסטרון ולהפחתת האסטרון.

מגנזיום במינון של 600-1000 מ”ג ביום, במיוחד במצב של עמידות לאינסולין.

DIM (Diindolylmethane – פורמולה המחזקת את המערכת החיסונית ותומכת בבלוטת הערמונית) במינון של קפסולה אחת המכילה 150 גרם או שתי קפסולות, פעמיים ביום, לסיוע בניהול רמות האסטרון ולתמיכה בבריאות בלוטת הערמונית.

קיים מבחר גדול של מוצרים המבוססים על צמחים שונים שהוכחו כמגבירים את ייצור הטסטוסטרון, הם עובדים אצל חלק מהגברים ושווה לנסות אותם בכל מקרה.


הצמחים הבאים נחשבים לנפוצים ביותר:

Horny Goat Weed – (צמח מרפא שמקורו בסין)
– Tribulus (צמח פורח ממשפחת הזוגניים)
– Eurycoma Longifolia (צמח שמקורו באינדונזיה)
– Epimedium (צמח שמקורו בסין)


הזנה מתאימה לאחר אימונים הינה חיונית. יש ליטול חומצות אמינו מסועפות שרשרת או חלבון במהלך 30 הדקות שלאחר האימון. בכך תקבלו גלוקוז המגביר את תגובות האינסולין, תשפרו את תהליך בניית הרקמות ותפחיתו עליות ברמת הקורטיזול, האופיינית לאחר אימונים.
חשוב מאוד לבדוק האם אינכם נמצאים תחת הקטגוריה של מתאמני יתר, שכן אימון בתנאים המתאימים עשוי בהחלט לפתור בעיות של טסטוסטרון נמוך.


השפעותיו השליליות של טסטוסטרון נמוך

להורמון הטסטוסטרון השפעה מכרעת על חלקים קריטיים בבריאותו של כל גבר ולכן רמות טסטוסטרון נמוכות משפיעות לרעה על בריאות הגוף כולו.

רמות טסטוסטרון נמוכות מתבטאות בדרך כלל בסימפטומים הבאים:

חשק מיני ירוד המשפיע על יחסי המין:
גברים בעלי רמות טסטוסטרון נמוכות מעוניינים פחות בקיום יחסי מין, ונתון זה הפך לגורם העיקרי לפירודים. כמובן, תדירות יחסי המין משתנה בין גבר לגבר, אך כאשר הם נעדרים לחלוטין, רמות טסטוסטרון נמוכות הן הגורם העיקרי.

פחות זקפה
תחמוצת החנקן היא הרכיב העיקרי האחראי על הזקפה. הפרשת מולקולה זו יורדת אם רמת הטסטוסטרון אינה מספקת.

ירידה בנוזל מכיל זרע
האשכים, בלוטת הערמונית ושלפוחיות הזרע הינם בעלי חשיבות מכרעת בהפרשת נוזל המכיל זרע. להפרשת הנוזל נדרשת כמות מספקת של טסטוסטרון ולכן גברים בעלי רמות טסטוסטרון נמוכות יחוו פיחות ברמת הנוזל מכיל הזרע.

חוסר תחושה באברי המין
חוסר תחושה באברי המין אופיינית לגברים בעלי רמות טסטוסטרון נמוכות והיא משפיעה לרעה על מידת הנאתם מקיום יחסי מין.

תשישות מוקדמת שמקורה בחוסר איזון הורמונלי
תשישות שמקורה בשגרת עבודה קדחתנית היא נורמלית, אך כשתשישות הופכת למצב קבוע וכל פעולה קטנה מרוקנת את כל מצבורי האנרגיה, רמות הטסטוסטרון נמוכות.

סיבולת ירודה ואנרגיה נמוכה
גברים בעלי רמות טסטוסטרון נמוכות חשים חסרי אנרגיה ואינם נוטים לפעילות וליוזמה.

תנודות במצב הרוח
תנודות במצב הרוח, פסימיות ותחושת עגמומיות נפוצות בקרב גברים בעלי רמות טסטוסטרון נמוכות.

רגזנות
רגזנות המטרידה את הסובבים הינה מאפיין מובהק של רמות טסטוסטרון נמוכות.

ירידה במסת שריר
גברים הסובלים מרמות טסטוסטרון נמוכות עשויים להרגיש חלשים יותר. אזורי השריר שעלולים להיות מושפעים לרעה הם החזה, הרגליים והזרועות.

צבירת שומנים המשפיעה על מראה הגוף
עלייה במשקל עם הגיל היא תוצאה מובהקת של ירידה ברמות הטסטוסטרון.

הצטמקות האשכים
רמות טסטוסטרון נמוכות גורמות לאשכים להצטמק.

לסובלים מרמות טסטוסטרון נמוכות מומלץ מאוד להתייעץ עם רופא לגבי טיפול בטסטוסטרון חיצוני וזאת במטרה לשמור על בריאותם התקינה.


הולדתו של הטסטוסטרון החיצוני

בעוד הורמון זה מיוצר באופן טבעי בגוף ונוסה מאות בשנים על ידי ספורטאים מכל הסוגים באמצעות מיצוי האשכים, טסטוסטרון סינטטי המיועד לשימוש אנושי יוצר לראשונה בשנת 1935, במידה רבה בזכותם של הכימאים אדולף וטנאנדט ולאופולד רוזיקה שזכו בפרס נובל על עבודתם. לאחר שהטסטוסטרון בודד ועבר סנתוז, הוצאו לשוק זריקות הטסטוסטרון בצורת פרופיונאט (propionate – מלח פרופינילי).

לאחר שהתאפשרה צריכת טסטוסטרון באופן חיצוני, יוצרו במהירות סוגים רבים של טסטוסטרון לשימוש אנושי, וחשוב להבין כי באופן כללי, התועלת של כל סוגי הטסטוסטרון זהה. האסטר הקשור בהן (Ester – תרכובת אורגנית הנוצרת כתוצאה מתגובה בין חומצה לכוהל) הוא המעניק לכל אחד ממוצרי הטסטוסטרון את תפקודו הייחודי המתבטא בזמן הפרשתו ובמשך הפעילות שלו, אך בגדול, כל הורמוני הטסטוסטרון החיצוניים דומים מאוד.

ישנם יתרונות רבים לשימוש בטסטוסטרון. רבים מהגברים הנוטלים אותו עושים זאת כחלק מתוכנית טיפול תחליפי להורמון, כשמטרתם היא להגביר את רמות הטסטוסטרון בגופם ולהעלותן לממוצע הנורמלי, לאחר שסבלו ממחסור בטסטוסטרון. רבים אחרים משתמשים בטסטוסטרון חיצוני להעלאת רמות הטסטוסטרון הרבה מעבר לרמה הממוצעת במטרה לשפר ביצועים גופניים.

שימוש בטסטוסטרון, ולא משנה לאיזו מטרה, יעניק לנוטל יתרונות נוספים במידה כזו או אחרת. בין היתרונות:

שיפור יכולת ההתאוששות:
אימונים ממושכים שוחקים את השרירים וממילא, תהליך בניית רקמת השריר מתבצע דווקא בתהליך ההתאוששות מהאימון. שימוש בטסטוסטרון יגביר את שיעור התאוששות השריר, ישפר את יעילותה ויוביל למבנה גוף יעיל וכשיר יותר.

הגנה חזקה יותר מהתפרקות שריר (קטבוליזם):
לחלק מההורמונים נודעת השפעה שלילית על רקמת השריר והם עלולים להגביר את רמת השומן בגוף, כשהבולט בהם הוא הורמון הקורטיזול (cortisol). טסטוסטרון עשוי לסייע בחסימת הקורטיזול ובצמצום תגובתו, ובכך הוא מגן על רקמת השריר ומונע אגירת שומנים.

הגדלת כמות כדוריות הדם האדומות:
טסטוסטרון עשוי להגביר את יכולת הסיבולת, ולאפשר אימונים רבים יותר. הגברת כדוריות הדם האדומות מתגברת את כמות החמצן הנכנסת אל הדם ובכך מוגברות יכולות האימון, מה שמוביל לרקמת שריר יעילה יותר.

יעלות חלבון מוגברת:
צריכת טסטוסטרון כתוסף מגבירה את סינתזת החלבון ובשל כך מוגברות הרמה וההיקף של בניית השריר או ההגנה עליה במהלך דיאטה דלת קלוריות.
בנוסף, צריכת טסטוסטרון מאפשרת לשמור על רמה גבוהה יותר של צבירת חלבונים, בין היתר בשל הגדלת ייצור החנקן הודות לרמות הטסטוסטרון הגבוהות יותר.
יתרונות אלו של הטסטוסטרון הינם הבסיסיים והחיוניים להגשמת המטרות הקשורות בנטילת טסטוסטרון והם יופיעו בשימוש בכל סוג של טסטוסטרון.


סוגי טסטוסטרון:

קיימות צורות רבות של טסטוסטרון, כשהפופולארית מביניהן הינה זריקת טסטוסטרון. מעבר לכך, ניתן למצוא טסטוסטרון כג’ל או כמדבקה המוצמדת לעור המחדירים את ההורמון דרך העור, כמו גם טסטוסטרון לנטילה דרך הפה בדמות גלולות או כמוסות ג’ל. זריקות טסטוסטרון נחשבות לאפקטיביות ביותר, ולמרות שכל צורות הטסטוסטרון פופולאריות בהחלט, זריקות טסטוסטרון הינן היעילות והמבוקשות ביותר.

הגורם המשפיע ביותר על ההבדלים הקיימים בין צורות הטסטוסטרון השונות הוא האסטר הקשור בהן (Ester – תרכובת אורגנית הנוצרת כתוצאה מתגובה בין חומצה לכוהל).

בגדול, קיימים שישה סוגי טסטוסטרון שהינם הנפוצים והחשובים ביותר:

טסטוסטרון בצורת פרופיונאט (propionate – מלח פרופינילי)
הטסטוסטרון המקורי, אחד הפופולאריים לשימוש בכל רחבי העולם, המזוהה בכך שהוא מקושר לאסטר קצר מהיר פעולה הידוע כאסטר פרופיונאטי. תוצאות השימוש בהורמון זה והשפעותיו זהות לאלו המופיעות בשימוש בכל סוג אחר של טסטוסטרון. המייחד אותו הינו משך “מחצית החיים” שלו (“מחצית החיים” – הזמן שנדרש לכמות לרדת למחצית מערכה, כפי שנמדד בתחילת תקופת הזמן), ונתון זה הוא שהופך אותו ליעיל ביותר. “מחצית החיים” של טסטוסטרון בצורת פרופיונאט עומדת על בערך 48 שעות, והודות למשך זמן קצר זה, רוב המשתמשים יצטרכו ליטול אותו לעיתים די תכופות. רוב הספורטאים יזריקו אותו פעם ביומיים כדי לשמור על רמות דם יציבות.

טסטוסטרון בצורת פרופיונאט דווח כעוצמתי מעט יותר בהשוואה לשאר סוגי הטסטוסטרון, אך מדובר בהבדל זניח בלבד. יתרון נוסף לסוג טסטוסטרון זה נוגע לאגירת מים. כל סוגי הטסטוסטרון עשויים לגרום לאגירת מים מיותרת בגוף, והגם שהדבר תלוי מאוד בסוג הדיאטה הנהוגה, המשתמשים בטסטוסטרון בצורת פרופיונאט דווחו כי הוא גורם לאגירת מים בשיעור מופחת ביחס לשאר סוגי הטסטוסטרון.

טסטוסטרון בצורת פרופיונאט הינו ללא כל ספק יעיל ביותר ומהווה בחירה מצוינת למרבית הספורטאים. עם זאת, ישנו מיעוט של אנשים שהינם רגישים לסוג טסטוסטרון זה, והם יכולים לבחור בסוג אחר של טסטוסטרון ללא חשש.

טסטוסטרון Enanthate (טסטוסטרון המבוסס על סטרואידים)

טסטוסטרון טהור, בעל אסטר ארוך הפועל באופן איטי, הנחשב לפופולארי ביותר ונפוץ מאוד בשימוש בקרב ספורטאים ברחבי העולם. יעילותו נחשבת לזהה לזו של הטסטוסטרון בצורת פרופיונאט, כשכמויות הצריכה דומות.

האסטר הארוך שמכיל טסטוסטרון זה הינו בעל “מחצית החיים” של 15 יום, ולכן ההזרקות אינן תכופות, בפרט כאשר מדובר בתחליף להורמון הטבעי ולא בתוספת. לספורטאים מומלץ להזריק את ההורמון פעמיים בשבוע, שתי זריקות במינון זהה, לקבלת התוצאות המיטביות. עם זאת, מפתחי גוף מתחרים יעדיפו בדרך כלל לקבל את זריקות ההורמון פעם ביומיים. מפתחי גוף רבים מדווחים כי שמירה על רמות מקסימליות של ההורמון תורמת לרמות דם יציבות יותר ולהרגשה כללית טובה יותר, למרות שבהתחשב ב”מחצית החיים” הארוכה של ההורמון ובמשך פעולתו, אין בכך צורך.

מגוון גדול של מוצרים איכותיים מסוג טסטוסטרון זה מוצע ללקוחות, אך החברה המקובלת בכל העולם כראשונה בתחום הינה Testoviron Depot. בעוד שקיימות בשוק חברות רבות שלא נופלות ממנה במאום, הצליחה חברה זו למתג את עצמה תחת הילה של מסתורין, והמוצר שלה נחשב לפופולארי ביותר בשוק טסטוסטרון ה Enanthateובשוק הטסטוסטרון בכלל, בכל הזמנים.


טסטוסטרון Cypionate (זריקות סטרואידים על בסיס שמן)
טסטוסטרון זה נחשב לכמעט זהה לטסטוסטרון ה Enanthate כיון שגם הוא בעל אסטר ארוך וזוכה לפופולאריות רבה. ההבדל ביניהם הינו משני בחשיבותו ונוגע לאורך “מחצית החיים” של ההורמון, הארוך בקרוב ל24 שעות יותר מטסטוסטרון ה Enanthate. למעשה, אין לכך כל משמעות, ותדירות ההזרקות של טסטוסטרון ה Enanthate ושל טסטוסטרון ה Cypionate זהה בכל מקרה. טסטוסטרון ה – Cypionate נחשב משום מה, בעיקר בארה”ב, לחזק יותר מטסטוסטרון ה ,Enanthateאך מדובר באמונה טפלה ותו לא, שכן לכל הדעות מדובר בשני סוגי טסטוסטרון זהים שהשפעתם זהה לחלוטין.


תרחיף טסטוסטרון
בשונה ממרבית סוגי הטסטוסטרון, סוג זה אינו מקושר לאסטר כלשהוא ובשל כך רמת הספיגה של כל הזרקה שלו היא 100% בעוד רמת הספיגה של שאר סוגי הטסטוסטרון עומדת על קרוב ל 75%. היבט נוסף הקשור בעובדה שטסטוסטרון זה אינו מקושר לאסטר קשור בתכיפות ההזרקה שלו. האסטר המקושר בכל סטרואיד הינו האחראי על משך הפעילות שלו, ומכיוון שתרחיף הטסטוסטרון אינו מקושר לאסטר, משך הפעולה שלו הינו קצר ביותר (בתוך פחות מ 24 שעות לא נשאר טסטוסטרון פעיל) ונדרשת הזרקה ואפילו שתיים בכל יום לקבלת התוצאות הנדרשות.

תרחיף טסטוסטרון מבוסס על מים, בעוד שאר סוגי הטסטוסטרון מבוססים על שמן ועובדה זו גורמת לו להיות עוצמתי ומהיר פעולה עוד יותר. בשל היותו מבוסס על מים, תרחיף טסטוסטרון עלול להכאיב מאוד בשעת ההזרקה, עד כדי שמרבית הספורטאים אינם מסוגלים לשאת את הכאב, אך זהו ענין אינדיבידואלי לחלוטין, ובהחלט יתכן שיהיו כאלו שהזריקה לא תכאיב להם כלל.

Sustanon 250 – (שמה המסחרי של זריקה על בסיס שמן המורכבת מארבעה סוגי טסטוסטרון)
תערובת זו, המורכבת מארבעה סוגי טסטוסטרון שונים, הינה למעשה טסטוסטרון. ההבדל נעוץ בכך שכל אחד מסוגי הטסטוסטרון המרכיבים את המוצר מקושר לאסטר שונה, ובכך מאפשר המוצר שחרור איטי ויציב של טסטוסטרון לזמן ממושך.

מוצר זה מורכב באופן הבא:

30 מ”ג טסטוסטרון Propionate

60 מ”ג טסטוסטרון Phenylpropionate (טסטוסטרון המבוסס על אסטר בעל פעילות מתונה)

60 מ”ג טסטוסטרון Isocaproate (טסטוסטרון המבוסס על אסטר מתון, נפוץ בתערובות טסטוסטרון)

100 מ”ג טסטוסטרון Decanoate (טסטוסטרון איטי שהינו חלק מתערובת Sustanon-250 ונדיר למצוא אותו מחוץ לתערובת זו)

בעוד שאסטר ה Propionateנפוץ בפני עצמו, שלושת סוגי האסטר האחרים יהוו בדרך כלל חלק מתערובות או תרכובות של סטרואידים אנבוליים המחקים את אפקט הטסטוסטרון בגוף.

תערובת ה Sustanon-250 יוצרה על ידי Organon במטרה לספק מענה לאלו הנוטלים את הטסטוסטרון כתחליף להורמון הטבעי ולא כתוספת. תערובת זו מאפשרת לקבל זריקה בתדירות של פעם בכמה שבועות וזכתה להצלחה רבה. מוצר זה עשוי להיות יעיל גם לספורטאים, אך תדירות ההזרקה הנמוכה אינה מתאימה להם ויהיה עליהם להזריק אותו לעיתים קרובות. תערובת זו מכילה שני סוגי אסטר קצרים ומהירים – Propionate ו – Pheylpropionate, אסטר נוסף שהינו איטי ומתון יותר – Isocaproate ואסטר ארוך ואיטי מאוד – אסטר ה .Decanoate


Omnadren – (תערובת טסטוסטרון המורכבת מארבעה סוגי טסטוסטרון שונים ומכילה סוגי אסטר קצרים וארוכים)
אין כל הבדל משמעותי בין מוצר זה ל Sustanon-250. גם מוצר זה מורכב מארבעה סוגי טסטוסטרון שכל אחד מהם מקושר לאסטר משלו. שלושת סוגי האסטר הראשונים זהים לאלו שמכיל ה Sustanon-250 וההבדל היחיד בין שני המוצרים מתבטא באסטר האחרון והארוך ביותר אשר במוצר זה הינו אסטר ה Caproate וב Sustanon-250 האסטר הארוך ביותר הינו ה Decanoate. גם ב Omnadren המינון של האסטר הארוך ביותר הינו 100 מ”ג ולמעשה אין כל הבדל משמעותי בין שני המוצרים.


תופעות הלוואי האפשריות הנפוצות כתוצאה משימוש בטסטוסטרון חיצוני:
כמו כל התרופות, סטרואידיות ושאינן, גם טסטוסטרון חיצוני עלול לגרום לתופעות לוואי שונות. הנפוצות ביניהן:

דלדול אשכים
תופעת הלוואי הוודאית היחידה הינה דלדול האשכים. טסטוסטרון חיצוני מכווץ את האשכים, שכן הם מקום הייצור של הטסטוסטרון, וכאשר הגוף מקבל טסטוסטרון ממקור חיצוני, אין להם עוד צורך לייצר טסטוסטרון והם מתכווצים. עם זאת, כשנטילת הטסטוסטרון החיצוני מופסקת, והייצור הטבעי של הטסטוסטרון חוזר לפעולה, גם האשכים חוזרים לגודלם המקורי.

לגבי שאר תופעות הלוואי, גם אם הן מתרחשות, הן ניתנות למניעה או לפתרון.

אגירת מים
אגירת מים נובעת אמנם במידה זו או אחרת מנטילת טסטוסטרון, אך בדרך כלל היא מושפעת במידה רבה מדיאטות שונות, כמו דיאטת פחמימות גבוהה, הגורמות להתנפחות או לאגירת מים, וטסטוסטרון עודף רק גורם לאגירת המים להיות מודגשת יותר. בדומה לתופעת הלוואי של אגירת מים, גם במרבית שאר תופעות הלוואי טסטוסטרון הופך את התופעה למודגשת יותר, אך לא אחראי לה.
שימוש במעכב ארומטאז איכותי (Aromatase – אנזים האחראי באופן עיקרי על תהליך הביוסינתזה של האסטרוגן, והופך טסטוסטרון לאסטרוגן) עשויה לפתור את הבעיה.

גינקומסטיה (Gynecomastia – ההתפתחות האבנורמלית של בלוטות חלב גדולות אצל גברים אשר גורמות לגדילת החזה)
תופעת לוואי זו ניתנת למניעה באמצעות שימוש במינון מספק של מעכבי ארומטאז כמו Anastrozole או Femara. עם זאת, קיים מיעוט של גברים שאצלם גם מעכבי ארומטאז אינם מועילים למניעת תופעת הלוואי של הגינקומסטיה והם יכולים לבחור בהסרת בלוטות החלב באופן כירורגי.

לחץ דם גבוה ותגובה נגדית של כולסטרול
לחץ דם וכולסטרול עשויים להיות מושפעים לרעה מנטילת טסטוסטרון חיצוני. אם הנכם רגישים בתחומים אלו, נטילת טסטוסטרון עלולה להחמיר את המצב. אם יש לכם בעיות לחץ דם או כולסטרול ספציפיות, מומלץ מאוד לטפל בהן לפני נטילת טסטוסטרון. ולמי שאינו סובל מלחץ דם גבוה או מבעיות כולסטרול, ישנם צעדים מסוימים למניעת תופעות לוואי אלו של הטסטוסטרון. דיאטה מתאימה ותזונה נכונה הן החשובות ביותר, כמו נטילת חומצות שומן אומגה 3 העשויות למנוע את תופעות הלוואי הללו.

אקנה
במרבית המקרים אקנה הינו תוצאה של שימוש בטסטוסטרון לא איכותי. שימוש בטסטוסטרון איכותי לא אמור לייצר אקנה.

משך מחזורי השימוש בטסטוסטרון, המינימום המקובל הינו 8 שבועות, כאשר 12 שבועות נחשבים למשך זמן מומלץ יותר להשגת תוצאות איכותיות. מרבית המשתמשים הוותיקים ייטלו טסטוסטרון במשך 16 שבועות לפחות ורבים ייטלו טסטוסטרון לפרקי זמן ארוכים יותר, אך זה מקובל פחות. נטילת טסטוסטרון במשך תקופות ארוכות מעלה את הסיכון לתופעות הלוואי, ולכן מומלץ למרבית הספורטאים שלא לחרוג מתקופת הזמן של 12-16 שבועות כך שיגיעו לתוצאות אופטימליות מחד, ולא יזיקו לבריאותם מאידך.

שימוש בטסטוסטרון מתאים לשימוש רק מעל גיל 18 שנים. לשימוש בפיקוח רופא בלבד. מוצר זה איננו תרופה ויש להשתמש בו באופן הנכון. יש להשתמש במוצר בשילוב דיאטה מאוזנת היטב, פיתוח גוף מסיבי או תכנית אימונים.

מינוני טסטוסטרון ומחזורי השימוש בו
לנוטלים טסטוסטרון כתחליף להורמון הטבעי, הרופא אמור לקבוע את המינון. לספורטאים, דרוש מינון גבוה בהרבה.

ללא ספק, מינון של 250 מ”ג טסטוסטרון בשבוע עשוי להוביל לתוצאות יפות, אך מינון של 500 מ”ג נחשב למינון מומלץ שיוביל לתוצאות אופטימליות. ספורטאים רבים נוטלים 1000 מ”ג טסטוסטרון בשבוע וניתן למצוא גם ספורטאים שנוטלים 1500 מ”ג טסטוסטרון בשבוע, אך זה פחות מקובל. חשוב לשים לב שמינון גבוה של טסטוסטרון אכן מוביל לתוצאות טובות יותר, אך באותה מידה, מגביר יותר את הסיכון לתופעות הלוואי השונות ולפגיעה בבריאות הכללית.

למתחילים מומלץ בדרך כלל שלא לחרוג מהמינון של 500 מ”ג בשבוע, ורבים מהמשתמשים הוותיקים נוכחו לראות כי כמות זו מתאימה להם. מי שמעוניין בכל זאת לקחת מינון מוגבר של טסטוסטרון, חייב להיות מודע לסיכונים שבתופעות הלוואי.

כתוב תגובה