השמנה ודלקת

השמנה ודלקת – סיפורו של מעגל קסמים הרסני

מחקרים רבים מצבעים על קשר הדוק בין דלקת לבין השמנת יתר, כשעודף משקל תורם להתפתחות דלקת, ודלקת גורמת להשמנה. לכן, אחת הדרכים הטובות ביותר למאבק בתופעת ההשמנה היא חיפוש אחר מקורות הדלקת ומיגורה.

מהי דלקת?

מוכר לכולנו. נפיחות, כאב, אודם מקומי וחום. הדלקת מהווה חלק ממערכת ההגנה הטבעית של הגוף נגד זיהומים, גירויים, רעלים ומולקולות זרות אחרות, וככלל, היא נחשבת לתופעה חיובית.

עם זאת, לעיתים חל שיבוש במנגנון האיזון הטבעי של המערכת החיסונית. מנגנון איזון זה מייצר בדרך כלל מצב דלקתי במידה המתאימה לצרכי השליטה של הגוף בזיהומים, באלרגנים, ברעלים ובגורמי לחץ אחרים. כאשר חל בו שיבוש, הוא גורם למערכת החיסונית לעבור למצב חירום כרוני, והיא גורמת לדלקת כרונית. מצב חירום כרוני זה מפיץ להבות דלקת בכל הגוף וגורם למחלות באזורים המודלקים, כשהבעירה בתאי השומן היא המובילה להשמנת היתר.

למרות תסמיניה הידועים לכל של הדלקת, היא עשויה להופיע גם באופן סמוי ובלתי מורגש. באחרונה הוכח כי דלקת מהווה גורם עיקרי לכל המחלות הניווניות של העידן המודרני: מחלות לב, סוכרת, סרטן, אלצהיימר וכמו כן, להשמנת יתר. חשוב לזכור, כי אם לא נטפל בדלקת ונביא למיגורה במהירות האפשרית, היא עלולה להשפיע באופן הרסני על משקל הגוף ועל הבריאות הכללית שלנו.

מציאת הגורמים לדלקת

תזונה בלתי מאוזנת, הרגלי אכילה לקויים, לחץ, חוסר פעילות גופנית, חמצון, חוסר איזון של בלוטת התריס וכבד שומני ורעיל מגבירים את הסיכויים ללקות בדלקת. תזונה עשירה בשומנים רוויים, שומנים מן החי או שומני טרנס, מחמירה אף היא את התהליכים הדלקתיים בגופנו, וכך גם צריכת יתר של מזונות מעובדים, צריכת קלוריות ריקות ותפריט בעל עומס גליקמי גבוה, מחמירים את הדלקת.

שמן למדורה

תאי השומן המצטברים במרכז הגוף, מהווים לעיתים קרובות גורם עיקרי לדלקת, וזאת משום שהם מייצרים הורמונים ומולקולות דלקתיות שונות, שדרכם הם שולטים על התיאבון, על האיזון ההורמונלי ועל הדלקת. המולקולות המיוצרות על ידי תאי השומן הורסות את חילוף החומרים באמצעות האטת שריפת השומן והגברת הדלקת, התיאבון והורמוני לחץ. כאשר איזון המערכת מופר כתוצאה מצריכה מוגברת של סוכרים ושומני טרנס, בעקבות חשיפה ללחץ מוגבר, או בעקבות עומס יתר של אלרגנים, רעלים וזיהומים, עולה בגוף כמות מולקולות הדלקת הללו.

השומן התוך בטני גורם לבעירה המתפשטת מהבטן לשאר חלקי הגוף, וזאת באמצעות שיגורן של מולקולות מתווכות דלקתיות. ובאופן דומה, בעירה שפורצת באזור אחר בגופכם מגבירה את להבות הבעירה באזור הבטן שלכם, כך שנוצר מעגל קסמים של דלקת, לחץ חמצוני ושינויים בחילוף החומרים, אשר מובילים לצבירת משקל עודף, לתסמונת המטבולית או לקדם סוכרת.

ובקיצור – תאי השומן גורמים לדלקת, הגורמת לייצור תאי שומן נוספים. תאי שומן נוספים אלו גורמים להגברת התהליך הדלקתי, והתוצאה הבלתי נמנעת היא מצב דלקתי מוגבר והשמנת יתר.

הקשר בין הגנים והתזונה

המזון שאנו אוכלים “מדבר” אל הגנים שלנו, כשהוא פונה בעיקר למשפחת הקולטנים PPAR. קולטנים אלה הם תחנות עגינה קטנות על התאים המתקשרות עם הדנ”א במטרה להפעיל או לכבות את חילוף החומרים, ושולטות, כפי הנראה, גם בתהליכים הדלקתיים בגוף. המזון שאנו צורכים מורה לקולטנים לכבות את הדלקת או להגביר אותה, להפחית משקל או לצבור אותו.

אנו זקוקים ליכולת ליצור דלקת, כמענה לזיהומים ולפציעות, והן ליכולת לכבות אותה, כשהאיזון בין שתי היכולות הוא המפתח להשגת הבריאות המיטבית.  

צריכת מזונות מאיכות ירודה כמו סוכרים, שומני טרנס ושומנים רוויים גורמת לגוף לשלוח מסרים דלקתיים, המשבשים את תהליך חילוף החומרים וגורמים לעלייה במשקל. לעומת זאת, מחקרים הוכיחו, כי אותם המזונות התורמים להפחתה במשקל, כמו שומני אומגה-3 שמקורם בשמן דגים או בשמן פשתה, וירקות ופירות העשירים בנוגדי חמצון וברכיבים תזונתיים צמחיים, מסייעים גם הם להפחתת הדלקת.

כיבוי הדלקת

על פי מחקרים שונים, שינויים בתזונה, באורח החיים ובדפוסי הפעילות הגופנית עשויים להפחית את התהליך הדלקתי. כמו כן, תזונה עשירה יותר בסיבים תזונתיים, בשמן זית ובפחמימות בעלות עומס גליקמי נמוך, אשר דלה בשומנים ובכולסטרול ועשירה בשומני אומגה-3, משפרת את הרגישות לאינסולין ומפחיתה דלקת.

גם סילוק גורמי הדלקת ושימוש בתוספי תזונה ובצמחי מרפא, עשויים לשפר באופן דרמטי את מצב הדלקת בגוף.

המסלול המנצח

שישה צעדי מפתח לכיבוי אש הדלקת בגופכם

צעד מס’ 1: מגרו את גורמי הדלקת

על מנת להיפטר מהדלקת יש לאתר את גורמיה ולדאוג למיגורם. טיפול שטחי בתסמיני הדלקת, גם אם הוא כולל את כל מלאי התרופות האנטי דלקתיות הקיימות בשוק, מהווה אמצעי הסוואה בלבד של התסמינים, אך אינו פותר את הבעיה מהשורש.

מציאת הגורמים לדלקת אינה משימה כה פשוטה. הגורמים הנפוצים והברורים יותר הם תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית, אך לעיתים קרובות קיימים גורמים נוספים לדלקת, שיתכן ויהיה צורך בבדיקות רפואיות ייעודיות על מנת לגלות אותם.

זהו גורמים תזונתיים כמו סוכרים, פחמימות מעובדות בעלות עומס גליקמי גבוה, שומנים רוויים ושומני טרנס או קלוריות עודפות. זהו גורמי לחץ נפשי והקפידו על פעילות גופנית סדירה ועל נטילת תוספי מולטי ויטמינים. זהו גם גורמי זיהום סמויים המעוררים בכם תגובה אלרגית או רעלנים סביבתיים כלשהם.

אם לא הצלחתם לאתר את כל גורמי הדלקת, בצעו בדיקות רפואיות מתאימות ומעקב על ידי רופא מומחה.

לאחר שתזהו נכונה את גורמי הדלקת, תוכלו להיפטר מהם ולרפא ביתר יעילות את הדלקת הכרונית הפוגעת בבריאותכם.

צעד מס’ 2: למדו את הגנים שלכם לכבות את האיתותים הדלקתיים

במטרה לכבות את הדלקת בגופכם, עליכם לשלוח לגנים שלכם את המסרים הנכונים. זכרו שהמזון שאתם אוכלים מדבר אל הגנים שלכם. חוסר פעילות גופנית, לחץ נפשי, ותפריט בעל עומס גליקמי גבוה המבוסס על מזונות מעובדים, מורים לגנים שלכם לייצר דלקת, בעוד נוגדי חמצון שמקורם במזון ובתוספי תזונה, עשויים להועיל במיגורה.

בהתאם לכך, הקפידו על אכילת השומנים הנכונים – שומני אומגה-3 (EPA ו – DHA) המצויים בשמן דגים, אכלו ברכיבים תזונתיים צמחיים הנקראים “פלאבונים” ומצויים בירקות, בפירות כמו פירות יער וענבים, וכן בתה ובקקאו. אכלו שוקולד מריר המכיל רכיבים תזונתיים צמחיים הנקראים “פוליפנולים” (מולקולות נוגדות חמצון ודלקת מן הטבע). כמובן שהשוקולד חייב להיות נטול שומנים רוויים ועשיר בקקאו, שהוא המקור לפולפנולים נוגדי החמצון והדלקת. כמו כן, מומלץ לצרוך פירות וירקות המהווים גם הם מקור לרכיבים תזונתיים צמחיים נוגדי דלקת שיסייעו לכם במאבק בדלקת ובהשמנה.

נקודה נוספת נוגעת בפעילות גופנית המסייעת להפחתת הדלקת ולירידה באחוזי ההשמנה. לדוגמה, הדרך העיקרית בה פעילות גופנית מסייעת למניעת מחלות לב היא באמצעות הפחתת התהליכים הדלקתיים בגוף. וזה לא מאוד מסובך, בהתחשב בעובדה שכל תנועה, מכל סוג שהוא, נחשבת לפעילות גופנית.

דרך נוספת להתמודדות עם התהליכים הדלקתיים בגוף, היא הפגת מתחים והתמודדות נכונה עם לחץ. מחקרים רבים מוכיחים כי ללחץ ולמתח השפעה שלילית ניכרת על תהליכי הדלקת בגוף, ולהפחתת הלחץ והמתח השפעות נוגדות דלקת משמעותיות ביותר.

צעד מס’ 3: צרכו מזונות נוגדי דלקת והימנעו מצריכתם של מזונות גורמי דלקת

בנוסף למזונות מגבירי הדלקת הקלאסיים, כמו סוכרים, מזונות מעובדים ושומנים רוויים, גם אלרגיות מסוימות למזון ורגישות לגלוטן עשויות לגרום לבעיות במשקל ובחילוף החומרים.

הוציאו מהתפריט מזונות מעוררי אלרגיה כמו חיטה, מוצרי חלב, ביצים, סויה, תירס ובוטנים, ושלבו אותם מחדש בתפריט באופן מבוקר ומדורג, כך שתוכלו לגלות לאלה מזונות אתם רגישים. כמו כן, תוכלו לבצע בדיקות רפואיות לגילוי אלרגיות למזון.

גלוטן, שהינו בעל השפעה על יותר מאחוז אחד של האוכלוסייה, מהווה לעיתים קרובות גורם דלקת בלתי מאובחן. ניתן לגלות רגישות אליו באמצעות בדיקות רפואיות מתאימות.

צעד מס’ 4: השתמשו בצמחי מרפא להפחתת דלקת

נסו להוסיף צמחים שונים לתוכנית הטיפול שלכם בדלקת, כחלק מהתזונה או בצורת תוספים.

הצמחים המומלצים:

קפסאיצין (מצוי בפלפל חריף), תה ירוק, זנגביל, קוורציטין (מצוי בקליפות פירות וירקות), כורכום וקקאו.

צעד מס’ 5: השתמשו בתוספי תזונה להפחתת דלקת

תוספי תזונה כמו פרוביוטיקה ואנזימים (ברומלין ואנזימים מפרקי-חלבונים אחרים), עשויים לסייע רבות בכיבוי שריפת הדלקת. מומלץ ליטול אותם בנוסף למולטי – ויטמינים, מינרלים ושמן דגים, הנחשבים גם הם לנוגדי דלקת רבי עוצמה.

צעד מס’ 6: בצעו בדיקות רפואיות לגילוי הדלקת וגורמיה

תוכלו לבצע בדיקת CRP, המודדת את רמת הדלקת בגוף ללא ציון מקור הדלקת, ולערוך בדיקות רגישות למזון, בדיקות לגילוי אלרגיות לעובש או לגורמים סביבתיים ובדיקות אי סבילות לגלוטן. תוצאות הבדיקות יגלו את מקור הדלקת ויאפשרו לכם להתמודד נכונה עם גורמיה והשלכותיה.

לסיכום, זכרו כי הקשר בין הדלקת וההשמנה הינו מעגל קסמים מסחרר ובעל השפעה הרסנית על גופכם ועל בריאותכם. אך עם זאת, חשוב יותר שתזכרו כי הכוח לשבור את מעגל הקסמים השלילי הזה נתון בידיים שלכם, ואם רק תרצו, תוכלו להיחלץ ממנו ולזכות בבריאות איתנה ובאיכות חיים אמתית.

כתוב תגובה